Fontein Boerenkrijgpark – Overmere

Fontein Boerenkrijgpark in Overmere werd genomineerd als een uitzonderlijke toepassing van prefab beton.

Op het inkomplein van het als monument beschermde Boerenkrijgpark in Berlare, werd een nieuwe fontein geïntegreerd.

Het element bestaat uit een vierkant waterbassin met betonnen zitranden en in het midden een betonnen waterlabyrint waar het water door middel van zeven spuitkoppen borrelend doorheen wordt gestuurd.

De fontein biedt een grote esthetische meerwaarde en opwaardering binnen de historische context van het park.

Deze constructie is een verfijnde uitwerking van een creatieve gedachte. Het centrale bassin verwijst naar de woelige periode van de Boerenkrijg. Dit wordt weerspiegeld in zowel de grillige vorm van het beton, als in de beweging van het water.

De fontein bestaat uit 5 verschillende geprefabriceerde betonelementen, namelijk 4 randen en een kronkelende horizontale figuur. De verhoudingen en afmetingen laten toe om de fontein als zit- en als speelelement te gebruiken. Zeven regelbare sproeiers geven het water een derde dimensie.

De fontein is een op maat gemaakte constructie, die enkel gerealiseerd kon worden door een intensieve samenwerking tussen de ontwerper, de opdrachtgever, de aannemer, de leverancier van de geprefabriceerde betonnen elementen en de specialist fonteintechnieken. Deze ploeg slaagde erin om de verschillende onderdelen tot een duurzaam geheel samen te brengen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *