Herinrichting Zilverberkstraat -Leeuwerikstraat – Turnhout

De award voor precast in infrastructure gaat naar de herinrichting van de Zilverberkstraat en de Leeuwerikstraat in Turnhout, die helemaal gericht is op de infiltratie van regenwater.

De wijken Zilverberkstraat en Leeuwerikstraat in Turnhout werden heraangelegd. Een ideale gelegenheid om de aanpak van hemelwater te herdenken. Daarbij werd men geconfronteerd met een aantal uitdagingen. De omgeving heeft een hoog grondwaterpeil en de bodem is slecht doorlatend. Toch ging men voor een volledige infiltratie van het hemelwater.

Zo zijn zowel het wegdek als de infiltrerende onderfundering, waterdoorlatend.  Regent het hard en is deze eerste capaciteit onvoldoende, dan stroomt het water naar wadi’s aan de zijkant van de weg of komt het in de parkeervakken met betonnen grasdallen terecht. Het eventueel nog overtollige water loopt via een overstort naar een betonnen poreuze buis onder de weg. Ook de woningen zijn via infiltrerende huisaansluitputjes aangesloten op deze buis. Als extra veiligheidsmaatregel is er een prefab overstortkamer voorzien, die het water voldoende tijd laat om te infiltreren.

De straten zien er nu veel groener uit en er is een speeltuintje geïntegreerd in het project. Samen met de verkeersremmende maatregelen verhoogt dat alles de beleving van de buurt.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *