Park De Nieuwe Koers – Oostende

Park De Nieuwe Koers in Oostende kreeg een nominatie voor zijn zitelementen die ook de nutsvoorzieningen herbergen.

Oostende heeft er met het park De Nieuwe Koers, 13 ha groot, een ecologische verbindingszone en tegelijk een evenementenpark bij. De site bevat een permanent ingerichte evenementenweide van ongeveer 9 ha groot waar alle nodige voorzieningen werden aangebracht.

Met de opmaak van het masterplan voor het park De Nieuwe Koers werd gezocht naar een architecturaal element waarin de nutsvoorzieningen konden worden ondergebracht. Hierbij werd vermeden dat de gerealiseerde putten op het maaiveld beschadigd konden worden tijdens het onderhoud van de parkweide.

De architect stelde in het masterplan betonnen platformen als zitelement voor die geïntegreerd zijn in de parkweide. Het studiebureau werkte dit idee verder uit en ging op zoek naar elementen om de nutsvoorzieningen, water en elektriciteit, te combineren in het betonnen zitelement. De keuze viel op een integratie van prefab ondergrondse kasten in een prefab betonnen zitelement. 

De zes centrale rustpunten bestaan uit twee prefab elementen, een sokkel en een zitplaat, en het bovenvlak bevindt zich 60 cm boven het maaiveld. De betonnen prefab elementen zijn geplaatst met behulp van hijsbanden. De deksels van de ondergrondse kasten werden voorzien van beton zodat het zitelement uniform afgewerkt is.

De betonnen zitelementen combineren comfort en functionaliteit in één esthetisch geheel, dat mee het uitzicht van het evenementenpark De Nieuwe Koers bepaalt.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *