State-of-the-art labo voor betononderzoek geopend in Hasselt

In het Wetenschapspark van de UHasselt in Diepenbeek werd in oktober het ‘Applicatiecentrum Beton en Bouw’ of ‘ACB²’ feestelijk geopend in onder meer de aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Het ACB² wil een katalysator zijn in de verdere ontwikkeling en uitbouw van de beton- en bouwindustrie door middel van een wisselwerking tussen fundamenteel onderzoek, contractonderzoek en dienstverlening.

Uniek aan de infrastructuur van het ACB² zijn twee testwanden in combinatie met een testvloer. De testwanden zijn 7 m hoog en 1,20 m dik. Dat is voldoende om simulaties te maken die effecten hebben die vergelijkbaar zijn met die van de waterdruk bij een stuwdam van 15 m hoog. Voor de verankering van de teststukken en de belastingsvijzels is een grid van ankerpunten voorzien waarbij elk ankerpunt een trekkracht van 500 kN kan weerstaan. In dit labo kunnen constructies van drie bouwlagen hoog en betonstructuren van wel 40 m lang getest worden op hun stabiliteit. Daarmee is het labo volledig klaar om innovatieve oplossingen in en met prefab beton te valideren.