Sector met talent – Anne Pelgrims – Deel 3 – Ebema

© Ebema

De prefab beton industrie evolueert voortdurend. Dat vertaalt zich ook in het jobaanbod. Zowel in de administratie als op de werk­vloer biedt de sector boeiende jobs, waar heel wat te leren valt.

Voor elke editie van BETON worden aan een medewerker uit de beton­industrie vier vaste vragen gesteld. We gingen langs bij Anne Pelgrims, persoperator in de productie van EBEMA.

Wat doe je precies als persoperator?

Ik maak speciale stenen aan de halfautomaat in heel kleine oplages, van drie à vier stenen tot enkele tientallen. Bijvoorbeeld rotonde-elementen met reflectoren, of elementen voor straatmeubilair. Zo staat hier ergens in de buurt een bank op een gedenkplein met stenen die ik gemaakt heb. Ik zie er nog wel eens hier en daar waarvan ik zeker weet dat ik ze gemaakt heb en dat is altijd leuk. Ik maak die stenen van A tot Z: ik maak het beton, vul de vorm, laat het beton trillen nadat ik de machine correct heb ingesteld, ik haal de stenen uit de vorm en werk ze handmatig af.

Hoe ben je bij EBEMA beland?

Tien jaar geleden ging mijn vorige werkgever failliet. Tijdens een fietstocht langs het kanaal zag mijn man op het terrein van EBEMA borden waarop stond dat ze werknemers zochten. Dus toen heb ik hier gesolliciteerd. Ze wilden graag meer vrouwen en drie dagen na het gesprek kon ik al beginnen!

Zijn er dan intussen veel vrouwen in het bedrijf?

Nee, ik ben nog altijd de enige in de betonafdeling! Er zijn wel wat vrouwelijke collega’s gepasseerd hoor, maar die hielden het nooit lang uit (lacht). Vrouwen krijgen hier wel alle kansen, maar je moet de job ook lichamelijk aankunnen. Ik vind het niet erg dat ik de enige vrouw ben. Ik heb altijd eerder mannelijke jobs gedaan, dus ik ben het wel gewoon om met mannen te werken. De collega’s zijn allemaal heel vriendelijk, er is een toffe sfeer en we staan altijd klaar om elkaar te helpen.

Stond je vanaf dag 1 aan deze werkpost?

Nee, ik werkte hier eerst als pakketteerder. Pakketteren betekent dat je na de productie de imperfecte stenen eruit haalt, dus die waar een stukje af is, die met een sterretje of een klein hoogteverschil … en ze dan stapelt. Toen EBEMA hier een nieuwe hal bouwde, lieten mijn leidinggevenden mij beter kennis maken met beton en leerde ik alles over de werking en de instelling van de machines. Wanneer die hal klaar was, heb ik daar de pakkettering volledig opgestart. Daar ben ik nog altijd best trots op! Daarna pas ben ik begonnen in mijn huidige functie.

Heb je in al die jaren veel zien veranderen in het bedrijf?

Naast wisselende collega’s en bij­komende hallen zag ik vooral verandering op het vlak van informatisering, veiligheid en ecologie. Zo zijn de sturingen van de machines ‘intelligenter’ dan vroeger en geven ze aan wat er scheelt als er een stilstand is. Dat moesten we vroeger zelf uitvissen. Aan veiligheid wordt nu nóg meer belang gehecht. En op milieuvlak werd er vroeger nauwelijks afval gesorteerd en gebruikten we voor alles stadswater, terwijl we nu alles sorteren en alleen nog maar gere­cupereerd water gebruiken.

Wat vind je leuk aan je job?

Ik vind het fijn dat ik alleen werk aan mijn machine. Als ik alles proper achterlaat, vind ik het de volgende dag ook zo terug. Maar toch is het geen eenzame job hoor, naast mij staat een collega aan een andere machine. Wat ook tof is, is dat ik constant bezig ben. Daardoor gaat de tijd snel voorbij. Verder houd ik enorm van de afwisseling in de job. Ik maak altijd andere producten en dat vind ik plezanter dan elke dag hetzelfde doen. En af en toe help ik ook eens aan andere machines als ze daar iemand nodig hebben.

Dus je blijft deze job nog even doen?

Dat hoop ik, ja. Er komt wel veel handenarbeid bij kijken wat het fysiek best zwaar maakt, maar zolang ik het lichamelijk aankan, doe ik deze job met veel plezier! (KDA).